‘Mevrouw, ik pest zelf ook weleens, omdat ik anders bang ben zelf slachtoffer te worden van pesten.’

‘Mevrouw, ik pest zelf ook weleens, omdat ik anders bang ben zelf slachtoffer te worden van pesten.’

‘Week tegen pesten achter de rug, het pesten zelf helaas niet.

Afgelopen week heb ik in Haarlem ‘Sta Sterk workshops’ gegeven. Het is een bruggetje voor docenten om pesten bespreekbaar te maken en te houden.

Bij de kinderen kwam er veel los toen ik mijn eigen ervaring deelde over pesten.
In 1 oefening leg ik uit hoe pesten werkt en dat het een probleem is van de hele groep. Ze ontdekken de verschillende rollen in de groep en zien dat je er altijd voor kan kiezen om van rol te veranderen.

‘Mevrouw, ik pest zelf ook weleens, anders ben ik bang zelf slachtoffer te worden van pesten’. Wat knap dat dit kind dit uitsprak en ook zo begrijpelijk. Ik vroeg of er andere manieren waren om voor jezelf op te komen zonder dat je terugpest?

Er kwamen ideeën en in een rollenspel hebben we verschillende manieren van reageren op pesten uitgespeeld. Zo kwamen ze erachter dat je voor jezelf kunt opkomen door niet over je eigen grens heen te gaan maar ook niet over die van een ander.

De kinderen gaan hiermee oefenen en de docenten gaan hun daarbij helpen. Gedrag verander je niet in 1 uur. Gedragsverandering heeft oefening en tijd nodig met de juiste ondersteuning. Samen kom je verder.

27-9-2020 17:14