gastles door Wijs en Sterk in de Haarlemse kinderkrant

gastles door Wijs en Sterk in de Haarlemse kinderkrant

๐๐ฎ ๐ข๐ง ๐‡๐š๐š๐ซ๐ฅ๐ž๐ฆ๐ฌ๐ž ๐ค๐ข๐ง๐๐ž๐ซ๐ค๐ซ๐š๐ง๐ญ! Mijn ๐–๐จ๐ซ๐ค๐ฌ๐ก๐จ๐ฉ '๐–๐ข๐ฃ๐ฌ ๐ž๐ง ๐’๐ญ๐ž๐ซ๐ค ๐จ๐ฆ๐ ๐š๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ฉ๐ž๐ฌ๐ญ๐ž๐ง' door ๐ค๐ข๐ง๐๐ž๐ซ๐ซ๐š๐š๐ Haarlem.

De leukste krant van Haarlem kwam ook langs bij 1 van de 8 workshops die ik gaf met de kinderraad op 'de dag tegen pesten'. Jolie en Meadow hadden de workshop goed geoefend en stonden als een huis. 'Kim we hebben alles onder controle, wij hebben er zin in'. En dat klopte als een bus.

Aan groep 6 was hebben ze de workshop gegeven en alle kinderen deden actief mee. Zo kwam onder andere de vraag:

๐‡๐จ๐ž ๐ค๐š๐ง ๐ฃ๐ž ๐ก๐ž๐ฅ๐ฉ๐ž๐ง ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ฃ๐ž ๐ณ๐ข๐ž๐ญ ๐๐š๐ญ ๐ข๐ž๐ฆ๐š๐ง๐ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ ๐ž๐ฉ๐ž๐ฌ๐ญ?ย 

Deze vraag maakt veel los bij kinderen, want er direct iets van zeggen of tegen de pester in gaan kan spannend zijn!
Toch hebben ze ontdekt dat er manieren van helpen zijn die ook heel veilig zijn voor jezelf.

1.ย  Je kan het melden bij iemand die je vertrouwd, zoals een docent of je ouders. Zo haal je dus hulp en help je de ander enorm.
2. je kan ook nadat de pester weg, het slachtoffer troosten. Zo voelt die zich niet alleen en kan je samen naar iemand gaan om het te melden.
3. je kan ook samen tegen de pester in gaan. Want samen sta je sterker!

'Dus troosten is ook helpen'? Vroeg een kind
'Ja zeker, Hoe zou jij het vinden als een klasgenoot je troost als er net iemand heel vervelend tegen je heeft gedaan?'
'Wel fijn' zei het kind

Dus ja troosten is ook helpen, een eyeopener voor de kinderen.

De quiz over het verschil tussen plagen en pesten uit de worskhop staat ook in de krant. Ga deze ook met je kind doen! Er komen mooie gesprekken uit en het antwoord vind je terug op de laatste pagina ;)

De meeste kinderen krijgen de krant mee op school en anders is die bij alle bibliotheken in Haarlem te verkrijgen. Een mooi bruggetje om over pesten in gesprek te gaan.
Voor kinderen uit Oekraรฏne die in Haarlem worden opgevangen, hebben ze deze editie in het Oekraiens laten vertalen! Zo kunnen ze kennismaken met de stad en leeftijdsgenootjes.

Mega trots op de kinderraad dat ze zo in actie zijn gekomen tegen pesten! Geen woorden maar daden!

Ik blijf me hier het hele jaar door voor inzetten. Dus kan jouw kind hulp gebruiken of wil die bouwen aan zelfvertrouwen? neem contact met mij op!

#omgaanmetpesten #haarlem #dagtegenpesten #wijsensterk #pestenhoorternietbij #kinderraad

23-4-2022 17:47