Kim, ik kan goed lezen, dat is toch niet boeiend?’ 

Kim, ik kan goed lezen, dat is toch niet boeiend?’ 

Tijdens de Sta Sterk Training gaan we op een creatieve manier aan de slag met kwaliteiten. Kinderen die zijn/worden gepest denken vaak dat ze nergens goed in zijn of dat waar ze goed in zijn niks waard is. Met complimenten-kaarten daag ik ze uit om teksten uit te zoeken waarin ze zichzelf herkennen. 

Zonder kaarten komt het vaak uit op: Ik haal hoge cijfers, ik ben 1ste geworden of ik heb mooie kleding. Ook goed natuurlijk, alleen is het mooi als ze inzien dat je zonder prestaties en mooie kleding, er ook nog toe doet. 

‘Kim, ik kan goed lezen, dat is toch niet boeiend?’ 

Na vragen te stellen over lezen kwamen de kinderen erachter dat het wel boeiend is. Ik kom tot rust, ik leer nieuwe woorden, ik gebruik mijn fantasie en leer nieuwe dingen. ‘Oeh dat gaat allemaal niet op mijn blaadje passen. Mag ik er nog 1 maken?' 

Al knutselend en kletsend ontdekken we kwaliteiten die ze altijd bij de hand hebben.

Na de les laten ze hun kunstwerk trots aan hun ouders zien. Zij kunnen de kwaliteiten stimuleren, aanvullen en positieve feedback geven. 

Elk kind krijgt meer zelfvertrouwen als die ook gewaardeerd wordt om zijn kwaliteiten en niet alleen om zijn prestaties :)

 

22-10-2020 11:30